Wetenschappelijk

Tot voor kort dacht men dat minder calorieën eten de meest effectieve manier was om gewicht te verliezen. Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat een verhoogde eiwitinname, met daarnaast een drastische verlaging van de koolhydraat- en vet inname het meest effectief is als het gaat om verlies van lichaamsvet met behoud van vetvrije massa. (1,2)
Deze methode zorgt er niet alleen voor dat je meer vet verliest, het is ook makkelijker vol te houden. (2) Onderzoek toont ook aan, dat een voedingspatroon rijk aan eiwitten en met een laag suikergehalte de enige manier is, om het bereikte streefgewicht vast te houden op langere termijn. (3)

1) S. Soenen, ‘Efficacy of macronutrients on targeting obesity and beyond’, Universiteit van Maastricht 2010.

2) S. Devkota, D.K. Layman (2010) ‘Protein metabolic roles in treatment of obesity’. Curr.Opin.Clin.Nutr.Metab.Care 13,403-407.

3) P.M. Clifton, D. Condo, J.B. Keogh (2014) ‘Long term weight maintenance after advice to consume low carbohydrate, higher protein diets’.

Lichaamsbeweging

Bewegen is gezond en helpt bij afvallen. Hoe meer spierweefsel iemand heeft, hoe meer calorieën hij verbrandt. We gaan voor een gezonde leefstijl en lichaamsbeweging hoort daar ook bij. Daarbij zijn de resultaten van PS. food & lifestyle nog beter wanneer erbij bewogen wordt.

Beweeg 60 tot 90 minuten

Volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen zou elke volwassene tenminste 5 dagen van de week gedurende ten minste 30 minuten lichamelijk actief moeten zijn. Bij overgewicht is dat op tenminste 5 dagen van de week gedurende 60 minuten lichamelijk actief zijn. Deze norm is opgesteld om het risico te verminderen op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Om op gewicht te blijven, is nog meer inspanning nodig dan een halfuur: zeker 45 tot 60 minuten per dag. Om terugval na het afvallen te voorkomen, is het zelfs aan te raden 60 tot 90 minuten matig intensief te bewegen.

Bewegen is daarbij niet alleen zweten in de sportschool, voetballen of tennissen, maar ook al je dagelijkse bezigheden. Denk aan alles wat je hart sneller laat kloppen, bijvoorbeeld:

  • wandelen op een pittig tempo
  • fietsen op een pittig tempo
  • ramen zemen
  • traplopen
  • tuinieren

Wat is het verschil tussen PS. food & lifestyle en een crashdieet? 

  • Wat is een crashdieet?

Bij een crashdieet is de hoeveelheid calorieën die je eet ver beneden je basisbehoefte. Er wordt alleen gelet op de hoeveelheid calorieën die je eet, zonder rekening te houden met de functie van de verschillende voedingsstoffen die je nodig hebt. Het gevolg hiervan is dat je ook te weinig bouwstoffen binnenkrijgt, dan gaat je lichaam spieren afbreken om energie uit de spiereiwitten te gebruiken voor basale lichaamsfuncties.

  • Waarom je beter geen crashdieet kan volgen!

Spierweefsel is in tegenstelling tot vetweefsel actief weefsel, dat continu vernieuwd wordt. Spierweefsel verbrandt daardoor 24 uur per dag calorieën. Als je meer spiermassa hebt, verbrand je de hele dag door meer calorieën, zelfs als je slaapt.

Als je spiermassa door het volgen van een crashdieet deels afgebroken is, dan verbrand je na het volgen van dit dieet nog minder calorieën dan eerst. Je moet dus nog minder gaan eten om op gewicht te blijven. Meestal lukt dit niet, gaan mensen opnieuw op een crashdieet en wordt de stofwisseling (metabolisme) nog verder vertraagd. Op gewicht blijven is dan bijna onmogelijk en het jojo-effect wordt steeds erger.

  • Hoe kun je wel gezond afvallen?

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien wat echt belangrijk is voor gezond afvallen: het volgen van een eiwitrijk en koolhydraatarm voedingspatroon.

Eigenlijk is het logisch: om af te vallen moet je lichaam je reservebrandstof gaan verbranden: je lichaamsvet. Om die brandstof aan te spreken moet je dus met je voeding geen brandstoffen binnekrijgen, dan dwing je je lichaam namelijk om op de reserve ( je vet) over te stappen. Wanneer je bijna geen koolhydraten en (slechte) vetten binnenkrijgt gaat je lichaam in de vetverbrandingsmodus, dit noemen we ketose.

Om te voorkomen dat je spiereiwitten gaat verbranden moet je wel de juiste hoeveelheid eiwitten eten. Zo zorg je ervoor dat je lichaam goed gevoed wordt, je lijf gaat niet op de spaarstand omdat er voldoende bouwstoffen binnen komen. Ondanks het gewichtsverlies is dit dus GEEN crashdieet omdat je geen spiermassa verliest en je voldoende blijft eten. Je stofwisseling blijft hoog waardoor je na het volgen van het PowerSlim programma makkelijker op gewicht kunt blijven.

Geïnteresseerd? Vragen? Of wil je beginnen met het PowerSlim programma? Laat het mij weten en neem contact op. Een intake en uitleg is altijd vrijblijvend.

Menu